Aktualno

Gradimo mostove prijateljstva

V okviru desetletnega povezovanja treh pobratenih občin Šentjur, Saint Florent sur cher in Neu Anspach se je tudi letos povezovalo 48 mladih. Šentjursko občino je predstavljalo dvanajst osnovnošolcev iz OŠ Blaža Kocena Ponikva in OŠ Hruševec Šentjur. Mladinski center Šentjur, pobudnik mladinskih izmenjav med pobratenimi občinami, od leta 2009 skrbi za izvedbo ali organizira mladinske izmenjave.

 

 

  

S pomočjo mladinskih izmenjav si mladi širijo svoja obzorja. Na lastni koži lahko izkusijo, kako živijo prebivalci drugih narodnosti, spoznavajo nove in nam tuje običaje, kulinariko, kulturo in zgodovino. Hkrati je to za mlade precejšen zrelostni preizkus, saj gredo v tujino brez spremstva staršev in se morajo zanesti predvsem nase in na svojo iznajdljivost.

  

 

Družine v Neu Anspachu so šentjursko mladino za teden dni sprejele v svoje domove in jih vključile v svoj vsak dan, organizatorji pa so poskrbeli za pester program. Mladi so tri dni skozi ulično umetnost, kulturo, šport in kuhanje spoznavali drug drugega ter se družili in ustvarjali nova prijateljstva. Obiskali in raziskovali so bližnji Frankfurt ter deželni parlament v Wiesbadnu, kjer so se srečali s predsednikom deželnega parlamenta ter se z njim pogovarjali o vključevanju in angažiranju mladih v politiki. Prijetno popoldne so preživeli tudi na gradu Freudenberg, v nekakšni hiši eksperimentov, ki spodbuja razmišljanje izven ustaljenih okvirjev. Navdih te nenavadne kulturne ustanove so dela ter razmišljanja nemškega pisatelja, pesnika, dramatika, politika, znanstvenika in filozofa Johanna Wolfaganga von Goetheja.

 

 

 

Svoja doživetja in aktivnosti mladinske izmenjave so mladi strnili v prijeten kulturno-zabavni program, ki je bil osrednji dogodek na zaključku letošnjega povezovanja treh pobratenih mest in različnih generacij. 

 

Mladi so, med 1. in 8. majem 2016, preživeli osem nepozabnih dni spoznavanja kulture drug drugega, druženja in zabave ter med sabo stkali nepozabne vezi, ki bodo vsem trem mestom v prihodnje v pomoč pri medsebojnem povezovanju in pri oblikovanju medgeneracijske družbe strpnosti, spoštovanja različnosti in sprejemanja drugačnosti.
 

Nazaj

Zadnje objavljeno

Mladinski inkubator Želiš izvedeti več o urbanem vrtnarstvu?

Sodeluj na mednarodni mladinski izmenjavi Urban Gardening

Popotniško združenje Slovenije (PZV) vabi k udeležbi na mednarodni ...

Mladinski inkubator Se želiš udeležiti kulturno umetniških delavnic v Brežicah?

Prijavi se na kulturno - umetniške kolonije z namestitvijo v Brežicah

Si želiš 4 dni druženja, medsebojne inspiracije, izmenjave idej o ...

Dogodki za mlade

SHIFT + A