Rise & Shine - Zasij

Utrip ob zaključku projekta Rise & Shine (Zasij)

Na Mladinskem centru Šentjur smo, v mesecu novembru 2022, zaključili projekt Zasij. S projektom Zasij, ki ga je financiral evropski socialni inkubator Civic Europe, nam je uspelo aktivno vključiti kar 50 mladih, posredno pa je pri projektu sodelovalo več kot 200 občanov in občank, vseh generacij.


Krstna izvedba oblike participativnega proračuna za mlade v občini Šentjur
 

Ena izmed dejavnosti projekta je spodbujanje mladih, da sami prepoznajo probleme in izzive v lokalni skupnosti in s svojim kreativnim pristopom poiščejo ustrezne rešitve zanje. Svoje ideje so mladi predstavili na spletni strani Zasij, kjer je potekalo tudi glasovanje za naj idejo. Naslednji korak je bil konkretno načrtovanje projektov, pri tem je bilo pomembno tudi razmišljanje o financah. Mladi so za izvajanje projekta prejeli sredstva.
 

Kakšne projekte so izvajali mladi?
 

► Skupina mladih iz Dolge Gore se je odločila polepšati svoj kraj. Zadnji teden junija so zavihali rokave in prebarvali ograjo okrog športnega igrišča, avtobusno postajo in staro prešo, ki krasi središče kraja. 
Fotke

► Stres in hiter tempu življenja zaznavajo tudi mladi. Ana je organizirala delavnice na temo zdravega načina življenja, pravilnega soočanja s stresom, čuječnost in predstavila novo obliko joge – shakti dance (joga plesa). Aktivnosti je izvedla v drugi polovici julija in prvi polovici avgusta, zaradi velikega povpraševanja, se je Ana odločila nadaljevati z jogo plesa, predvidoma enkrat mesečno.  Fotke

► Skupina mladih je v juliju izvedla svoj projekt Mladi za mlajše. Obiskali so več krajevnih skupnosti in z različnimi igrami, popestrili počitnice kar 80 osnovnošolcem. Fotke: Dobrina, Dolga Gora, Kalobje, Gorica pri Slivnici, Šentjur.

► Nika in Zala, nadobudni bodoči pedagoginji, sta prijavili projekt Tabor na Prevorju. Pripravila sta 3-dnevni program počitniških aktivnosti za najstnike in v prvi polovici izvedli svoj projekt. Fotke: prvi dan, drugi dan, tretji dan.

► Dekleti sta prijavili še en projekt, in sicer Počitniški teden za najstnike. V drugi polovici avgusta sta izvedli 4-dnevni program. Pred začetkom novega šolskega leta so urili svoje komunikacijske veščine, aktivno sodelovali v delavnicah sprejemanja drugačnosti in se preizkusili v lokostrelstvu, obiskali tropsko hišo ter sprostili adrenalin na kartingu.  Fotke: dan 1, dan 2, dan 3, dan 4.

► Anja je pripravila 3-dnevni program delavnic za osnovnošolce - Poletna in jesenska šola varstva okolja. Skozi igro so osnovnošolci, konec meseca julija in med krompirjevimi počitnicami, izvajali eksperimente, se dotikali problema podnebnih sprememb in našega odnosa do varovanja okolja. Fotke: poletje, jesen.

► Jan, Nejc in Timotej so razmišljali, kako bi pritegnili več obiskovalcev v naše kraje, izvedli so projekt Postavitev geocaching točk. Iskanje zakladov v naravi bo omogočilo obiskovalcem dodatno motivacijo za raziskovanje Občine Šentjur. Nove geocaching zaklade že lahko poiščete. Fotke

► Sive in dolgočasne površine so se mladi odločili popestriti s projektom Narišimo zabavo. V drugi polovici julija so mladi s talnimi igrami obogatili igrišče v Dolgi Gori in obnovili tribuno pri OŠ Planina pri Sevnici.  Fotke: Dolga Gora, Planina pri Sevnici.

► Sivini smo se posvetili tudi v Šentjurju – Oživimo podhod, med krompirjevimi počitnicami, smo s pomočjo učencev OŠ Franja Malgaja, Ljudske univerze Šentjur in Kvirine Martine, poslikali nov podhod.
Fotke

► Ljudje smo družabna bitja, zato smo na pobudo projekta Game board caffee, pričeli s prenovo Aktivatorja. Uredili smo privlačen prostor za prostočasne aktivnosti za mlade v občini, kjer se bodo družili in zabavali ob igranju različnih družabnih iger ter skodelici kave ali čaja krepili svojo socialno mrežo. Za učence zadnje triade in osnovnošolce je Aktivator odprt vsak dan, od pon do pet, 13:00 – 15:00. Ob petkih zvečer pa lepo vabljeni, da se nam pridružite na večerih družabnih iger, 18:00 – 20:00. Fotke

 

Na Mladinskem centru Šentjur smo zelo zadovoljni in ponosni na mlade občane ter občanke, ob tem bi se radi zahvalili vsakemu, ki je pomagal pri izvedbi katerega od projektov. Želimo si, da bi participativni proračun za projekte mladih, postal kontinuirana dejavnost v Občini Šentjur.

Več informacij:

Mladinski center Šentjur
03 747 18 01 ali mladi@ra-kozjansko.si

​ ​

Civic Europe Commit
Mladi Šentjur Mladinski center Društvo Epik Teater
Nazaj

Zadnje objavljeno

Mladinski inkubator Vpis v višješolske programe od 23.  do 29. avgust 2024

Šolski center Šentjur vabi k prijavi v študijske programe

Šolski center Šentjur, Višja strokovna šola vabi k prijavi za vpis v ...

Mladinski inkubator Pridruži se spletni delavnici

Delavnica o občutku strahu

Društvo Svetovalni svet vabi na delavnico o občutku strahu, ki bo ...

Dogodki za mlade

SHIFT + A