Spoznaj svojo občino!

O projektu

Projekt "Spoznaj svojo občino" izvajamo v sodelovanju z vsemi osnovnimi šolami v občini Šentjur. Predavanja, priprave na kviz in sam kviz izvajamo od leta 2011. Prvi kviz smo izpeljali v četrtek, 16. junija 2011. Na isti dan je na občini potekal še dan odprtih vrat. Skozi leta se je kviz premaknil v februar, na dan, ko več občin oziroma občinskih uprav po Sloveniji hkrati organizira dan odprtih vrat. Skozi leta smo kviz izvedli na različne dneve, ki so odgovarjali Občini in vključenim šolam. Leta 2020 smo zadnjič izvedli klasično obliko kviza in ga leta 2022 nadomestili s strateško igro Šentjurski vitezi, ki združuje spoznavanje občine, strateško razmišljanje, načrtovanje in sodelovanje med sotekmovalci. 

Jeseni na vseh šolah izvedemo dvourna predavanja, na katerih osmošolcem predstavimo dediščino z območja Občine Šentjur in delovanje lokalne samouprave. Učencem razložimo kako poteka proces sprejemanje odločitev, volitve funkcionarjev (s simulacijo volitev) ter predstavimo naloge in pristojnosti organov in kakšne pristojnosti ima lokalna samouprava. Hkrati predstavimo razliko med lokalno samoupravo in državno upravo ter na praktičnih primerih razložimo kje kaj urejamo. Učenci po predavanju igrajo družabno namizno igro "Spoznaj svojo občino!". 

Po izvedenem predavanju učenci pišejo 10 minutni test, s pomočjo katerega učitelji izberejo od 5 do 7 učencev, ki se pripravljajo na kviz "Ali poznaš svojo občino?".

Projekt "Spoznaj svojo občino" smo na Mladinskem centru Šentjur razvili v sklopu projekta mladih za demokracijo "Tvoje dejanje šteje", ki ga je financirala Evropska komisija iz programa Mladi v akciji. Ideja ekipe mladih, ki je sodelovala na projektu "Tvoje dejanje šteje" je bila mladim, s predavanji po šolah, predstaviti delovanje lokalne samouprave in to znanje preveriti še s kvizom, ki se izvaja na občinski ravni. Za potrebe predavanj in kviza so mladi vključeni v projekt "Tvoje dejanje šteje" leta 2011 izdelali priročnik Od občana do župana in družabno namizno igro Spoznaj svojo občino

Zadnje objavljeno

Razpisi in natečaji Javni poziv za izbor kulturnih projektov
Mladinski inkubator Te zanima medkultutni dialog in upliv umetne inteligence na mlade?

Poziv za mlade: Medkulturni dialog v času umetne inteligence

Urad za mladino Sveta Evrope odpira poziv za udeležence_ke za 8. ...

Dogodki za mlade

SHIFT + A